БИОТЕХНОЛОГИЯ БАКТЕРИАЛЬНОЙ ЦЕЛЛЮЛОЗЫ И ЕЕ КОМПОЗИТОВ: ПЕРСПЕКТИВЫ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ В ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ И БИОМЕДИЦИНЕ
https://doi.org/10.20914/2304-4691-2023-4-39-43
About the Authors
Т. ГромовыхRussian Federation
М. Алехина
Russian Federation
И. Гайдашева
Russian Federation
П. Громовых
Russian Federation
В. Садыкова
Russian Federation
References
1. Andriani D., Apriyana A.Y. and Karina M. The optimization of bacterial cellulose production and its applications: a review // Cellulose. -2020.
2. -№ 27. -Р. 6747-6766. https://doi.org/10.1007/s10570-020-03273-9
3. Sulaeva, I. Bacterial cellulose as a material for wound treatment: Properties and modifications. / I. Sulaeva, U. Henniges., T. Rosenau, et al. //Biotechnology Advances. -2015. -№ 33 (8). -Р. 1547-1571.
4. Скворцова, З.Н. Физико-химическая механика бактериальной целлюлозы / З.Н. Скворцова, Т.И. Громовых, В.С. Грачев [и др.] -Коллоидный журнал. -2019. -Т.81, № 4. -С. 441-452.
5. Lahiri D. Bacterial Cellulose: Production, Characterization, and Application as Antimicrobial Agent / D. Lahiri, M. Nag, B. Dutta et al. // International Journal of Molecular Sciences. -2021. -№ 20 (21). -Р. 1-18.
6. Gromovykh, T.I., Pigaleva, M.A., Gallyamov, M.O., Ivanenko, I.P., Ozerova, K.E., Kharitonova, E.P., Bahman, M., Feldman, N.B., Lutsenko, S.V., & Kiselyova, O.I. Structural organization of bacterial cellulose: The origin of anisotropy and layered structures // Carbohydrate Polymers. -2020. -237. -116140. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116140
7. Патент РФ 2464307C1. Штамм бактерии Gluconacetobacter hansenii GH-1/2008 -продуцент бактериальной целлюлозы / Громовых Т.И., Фан М.Х. -Опубл. 20.10.2012.
8. Громовых Т.И. Перспективы применения бактериальной целлюлозы в мясопродуктах / Т.И. Громовых, Фан Ми Хань, Е.Г. Бирюков, Т.Н. Данильчук, Г.Г. Абдрашитова // Мясная Индустрия, 2013, № 4. -с. 32 -35.
9. Кормовая патока БиоАксель [Электронный ресурс]: Партнер-М URL: https://partnermk.ru/product/bioaksel/ (дата обращения: 29.07.2023).
Review
For citations:
, , , , . Topical biotechnology. 2023;(4):39-43. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2304-4691-2023-4-39-43