Preview

Topical biotechnology

Advanced search

ОСОБЕННОСТИ ОБОГАЩЕНИЯ СЕЛЕНОМ НЕКОТОРЫХ РАСТЕНИЙ СЕМЕЙСТВА ЯСНОТКОВЫЕ (LAMIACEAE) С ЦЕЛЬЮ СОЗДАНИЯ ПРОДУКТОВ ФУНКЦИОНАЛЬНОГО НАЗНАЧЕНИЯ

https://doi.org/10.20914/2304-4691-2023-1-19-21

About the Authors

П. Масленников
ФГАОУ ВО «Балтийский федеральный университет имени Иммануила Канта»
Russian Federation


П. Федураев
ФГАОУ ВО «Балтийский федеральный университет имени Иммануила Канта»
Russian Federation


Т. Стыран
ФГАОУ ВО «Балтийский федеральный университет имени Иммануила Канта»
Russian Federation


С. Небреева
ФГАОУ ВО «Балтийский федеральный университет имени Иммануила Канта»
Russian Federation


Л. Скрыпник
ФГАОУ ВО «Балтийский федеральный университет имени Иммануила Канта»
Russian Federation


References

1. Schiavon M., Nardi S., dalla Vecchia F. et al. Selenium biofortification in the 21 st century: status and challenges for healthy human nutrition // Plant Soil. -2020. -Vol. 453. -P. 245-270.

2. Голубкина Н.А., Полубояринов П.А., Синдирева А.В. Селен в продуктах растительного происхождения // Вопросы питания. -2017. -Т. 86. -№. 2. -С. 63-69.

3. Kieliszek, M. Selenium-Fascinating Microelement, Properties and Sources in Food // Molecules. -2019. -Vol. 24. -P. 1298.

4. Niazi M., Yari F., Shakarami A. A review of medicinal herbs in the lamiaceae family used to treat arterial hypertension // Entomol. Appl. Sci. Lett. -2019. -Vol.

5. Abdelhalim A., Hanrahan J. Biologically active compounds from Lamiaceae family: Central nervous system effects // Studies in Natural Products Chemistry. -2021. -Vol. 68. -P. 255-315.

6. Kurkova T., Skrypnik L., Zalieckienėe E. Features of plant material pre-treatment for selenium determination by atomic absorption and fluorimetric methods // Chemija. -2008. -Vol. 19. -P. 40-43.

7. Puccinelli M., Pezzarossa B., Rosellini I., Malorgio F. Selenium Enrichment Enhances the Quality and Shelf Life of Basil Leaves // Plants. -2020. -Vol.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,   . Topical biotechnology. 2023;(1):19-21. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2304-4691-2023-1-19-21

Views: 90


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-4691 (Print)