ИСПОЛЬЗОВАНИЕ МЕТОДОВ СОВРЕМЕННОЙ БИОТЕХНОЛОГИИ ДЛЯ СОЗДАНИЯ СОРТОВ СОРГО С УЛУЧШЕННОЙ ПЕРЕВАРИВАЕМОСТЬЮ БЕЛКОВ ЗЕРНА
https://doi.org/10.20914/2304-4691-2020-3-247-250
Об авторах
Л. А. ЭльконинРоссия
В. М. Панин
Россия
О. А. Кенжегулов
Россия
С. Х. Сарсенова
Россия
Список литературы
1. Bean S.R., Ioerger B.P., Wilson J.D. et al. (2018) Structure and chemistry of sorghum grain // In: W Rooney (ed.). Achieving sustainable cultivation of sorghum. Vol. 2: Sorghum utilization around the world. Cambridge, UK: Burleigh Dodds Science Publishing. p. 1-27.
2. Belton P.S., Delgadillo I., Halford N.G., Shewry P.R. (2006) Kafirin structure and functionality. J. Cereal Sci. 44: 272-286.DOI: 10.1016/j.jcs.2006.05.004
3. da Silva L.S., Jung R., Zhao Z. -Y., Glassman K., Taylor J., Taylor J.R. (2011) Effect of suppressing the synthesis of different kafirin sub-classeson grain endosperm texture, protein body structure and protein nutritional quality in improved sorghum lines. J. Cereal. Sci. 54: 160-167.DOI: 10.1016/j.jcs.2011.04.009
4. Duressa D., Bean S., Amand P. St. et al. (2020) Identification of variant α-kafirin alleles associated with protein digestibility in grain sorghum [Sorghum bicolor (L.) Moench].
5. Elkonin L.A., Italianskaya J.V., Domanina I.V., Selivanov N.Y., Rakitin A.L., Ravin N.V. (2016) Transgenic sorghum with improved digestibility of storage proteins obtained by Agrobacterium-mediated transformation. Russ. J. Plant Physiol. 63: 678- 689.DOI: 10.1134/S1021443716050046
6. Grootboom A.W., Mkhonza N.L., Mbambo Z. et al. (2014) Co-suppression of synthesis of major α-kafirin sub-class together with γ-kafirin-1 and γ-kafirin-2 required for substantially improved protein digestibility in transgenic sorghum. Plant Cell Rep. 33: 521-537.DOI: 10.1007/s00299-013-1556-5.
7. Kumar T., Dweikat I., Sato S. et al. (2012) Modulation of kernel storage proteins in grain sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench). Plant Biotechnol. J. 10: 533-544.DOI: 10.1111/j. 1467-7652.2012.00685.x
8. Laidlaw H., Mace E., Williams S., et al. (2010) Allelic variation of the beta-, gamma -and delta-kafirin genes in diverse Sorghum genotypes. Theor Appl Genet. 121: 1227-1237.
9. Li A., Jia S., Yobi A. et al. (2018) Editing of an alpha-kafirin gene family increases digestibility and protein quality in sorghum. Plant Physiol. 177(4): 1425-1438.DOI: 10.1104/pp.18.00200
Рецензия
Для цитирования:
Эльконин Л.А., Панин В.М., Кенжегулов О.А., Сарсенова С.Х. ИСПОЛЬЗОВАНИЕ МЕТОДОВ СОВРЕМЕННОЙ БИОТЕХНОЛОГИИ ДЛЯ СОЗДАНИЯ СОРТОВ СОРГО С УЛУЧШЕННОЙ ПЕРЕВАРИВАЕМОСТЬЮ БЕЛКОВ ЗЕРНА. Актуальная биотехнология. 2020;(3):247-250. https://doi.org/10.20914/2304-4691-2020-3-247-250