НОВЫЙ ПРОДУЦЕНТ КОМПЛЕКСА ФЕРМЕНТОВ ДЛЯ БИОДЕСТРУКЦИИ КСАНТАНА: ПОЛНАЯ ДЕГРАДАЦИЯ IN VITRO И ВОЗМОЖНЫЕ ОБЛАСТИ ПРИМЕНЕНИЯ
https://doi.org/10.20914/2304-4691-2020-3-202-205
Об авторах
С. В. ШвецоваРоссия
Л. В. Юрченко
Россия
Е. В. Журишкина
Россия
К. С. Бобров
Россия
А. А. Кульминская
Россия
Список литературы
1. Becker A. Xanthan gum biosynthesis and application: a biochemical/genetic perspective / Becker A., Katzen F., Pühler A., Ielpi L. // Applied Microbiology and Biotechnology -1998. -Т. 50 -№ 2 -С. 145-152.
2. Echt T. Impact of the drilling fluid system on the effectiveness of a high pressure jetting assisted rotary drilling system / Echt T., Stoxreiter T., Plank J. // Heliyon -2020. -Т. 6 -№ 6 -С.e04179.
3. Kumar A. Application of xanthan gum as polysaccharide in tissue engineering: A review / Kumar A., Rao K.M., Han S.S. // Carbohydrate Polymers -2018. -Т. 180 -С. 128-144.
4. Chen X. Isolation and characterization of xanthan-degrading Enterobacter sp. nov.LB37 for reducing the viscosity of xanthan in petroleum industry / Chen X., Wang M., Yang F., Tang W., Li X. // World Journal of Microbiology Biotechnology -2014. -Т. 30 -№ 5 -С. 1549-1557.
5. Chen Q. Low molecular weight xanthan gum suppresses oxidative stress-induced apoptosis in rabbit chondrocytes / Chen Q., Shao X., Ling P., Liu F., Shao H., Ma A., Wu J., Zhang W., Liu F., Han G., Wang F. // Carbohydrate Polymers -2017. -Т. 169 -С. 255-263.
6. Weisburg W.G. 16S ribosomal DNA amplification for phylogenetic study. / Weisburg W.G., Barns S.M., Pelletier D.A., Lane D.J. // Journal of Bacteriology -1991. -Т. 173 -№ 2 -С. 697-703.
7. Lever M. A new reaction for colorimetric determination of carbohydrates / Lever M. // Analytical Biochemistry -1972. -Т.
8. Jensen P.F. Structure and Dynamics of a Promiscuous Xanthan Lyase from Paenibacillus nanensis and the Design of Variants with Increased Stability and Activity / Jensen P.F., Kadziola A., Comamala G., Segura D.R., Anderson L., Poulsen J. -C.N., Rasmussen K.K., Agarwal S., Sainathan R.K., Monrad R.N., Svendsen A., Nielsen J.E., Lo Leggio L., Rand K.D. // Cell Chemical Biology -2019. -Т. 26 -№ 2 -С. 191-202.e6.
9. Sun Z. Proteomic Analysis of the Xanthan-Degrading Pathway of Microbacterium sp. XT11 / Sun Z., Liu H., Wang X., Yang F., Li X. //ACS omega -2019. -Т. 4 -№ 21 -С. 19096-19105.
10. Ashraf S. Production of Xanthanases by Paenibacillus spp.: Complete Xanthan Degradation and Possible Applications / Ashraf S., Soudi M.R., Ghadam P. // Iranian Journal of Biotechnology -2017. -Т. 15 -№ 2 -С. 120-127.
Рецензия
Для цитирования:
Швецова С.В., Юрченко Л.В., Журишкина Е.В., Бобров К.С., Кульминская А.А. НОВЫЙ ПРОДУЦЕНТ КОМПЛЕКСА ФЕРМЕНТОВ ДЛЯ БИОДЕСТРУКЦИИ КСАНТАНА: ПОЛНАЯ ДЕГРАДАЦИЯ IN VITRO И ВОЗМОЖНЫЕ ОБЛАСТИ ПРИМЕНЕНИЯ. Актуальная биотехнология. 2020;(3):202-205. https://doi.org/10.20914/2304-4691-2020-3-202-205