ВЛИЯНИЕ РАЗЛИЧНЫХ СОРТОВ МЁДА НА КУЛЬТИВИРОВАНИЕ МОЛОЧНО-КИСЛЫХ БАКТЕРИЙ
https://doi.org/10.20914/2304-4691-2020-3-95-97
Об авторах
Л. Р. ГайфуллинаРоссия
Е. С. Салтыкова
Россия
М. Д. Каскинова
Россия
А. В. Поскряков
Россия
А. Г. Николенко
Россия
Список литературы
1. Shamala T, Shri-Jyothi Y, Saibaba P. Stimulatory effect of honey on multiplication of lactic acid bacteria under in vitro and in vivo conditions // Letters in Applied Microbiology. -2000. -V. 30. № 6. -P. 453-455.
2. ShinHS, Ustunol Z. Carbohydrate composition of honey from different floral sources and their influence on growth of selected intestinal bacteria: An in vitro comparison // Journal of Food Research International. -2005. -V. 38. -P. 721-728.
3. Gaifullina L.R., Saltykova E.S., Nikolenko A.G. Honey as a synbiotic food product // Biomics. -2017. -V. 9. -№ 1. -P. 12-23.
4. Maurizio A., Louveaux J., Vorwohl G. Methods // Bee World. -1970. -V. 51. -№ 3. P. 125-138.
5. Карпович И.В., Дребезгина Е.С., Еловикова Е.Н., Леготкина Г.И., Зубова Е.Н., Кузяев Р.З., Хисматуллин Р.Г. Атлас пыльцевых зерен. -Екатеринбург: Уральский рабочий, 2015. -320 с.
6. Conway P.L., Stern R., Tran L. The Value-adding Potential of Prebiotic Components of Australian Honey //RIRDC Publication No. 09/0179. -2010. -30 p.
7. Popa D., Ustunol Z. Influence of sucrose, high fructose corn syrup and honey from different floral sources on growth and acid production by lactic acid bacteria and bifidobacteria // International Journal of Dairy Technology bifidobacteria. -2011. - V. 64. -№ 2. -P. 247-253.
8. Slacanac V., Lucan M., Hardi J., Krstanovic V., Koceva Komlenic D. Fermentation of Honey-Sweetened Soymilk with Bifidobacterium lactis Bb-12 and Bifidobacterium longum Bb-46: Fermentation Activity of Bifidobacteria and in vitro Antagonistic Effect against Listeria monocytogenesFSL N1-017 Czech // Journal of Food Science. -2012. -V. 30, -№ 4. - P. 321-329.
9. Peter J. Taormina a, Brendan A. Niemira b, Larry R. Beuchat Inhibitory activity of honey against foodborne pathogens as influenced by the presence of hydrogen peroxide and level of antioxidant power // International Journal of Food Microbiology - 2001. -V. 69. -P. 217-225.
Рецензия
Для цитирования:
Гайфуллина Л.Р., Салтыкова Е.С., Каскинова М.Д., Поскряков А.В., Николенко А.Г. ВЛИЯНИЕ РАЗЛИЧНЫХ СОРТОВ МЁДА НА КУЛЬТИВИРОВАНИЕ МОЛОЧНО-КИСЛЫХ БАКТЕРИЙ. Актуальная биотехнология. 2020;(3):95-97. https://doi.org/10.20914/2304-4691-2020-3-95-97