Preview

Актуальная биотехнология

Расширенный поиск

ВЫРАЩИВАНИЕ ВЫСШЕГО ГРИБА FLAMMULINA VELUTIPES В ДВОЙНОЙ КУЛЬТУРЕ С AZOSPIRILLUM BRASILENSE

https://doi.org/10.20914/2304-4691-2019-3-136-140

Об авторах

О. М. Цивилева
Институт биохимии и физиологии растений и микроорганизмов РАН
Россия


А. Н. Шатерников
Институт биохимии и физиологии растений и микроорганизмов РАН
Россия


В. Е. Никитина
Институт биохимии и физиологии растений и микроорганизмов РАН
Россия


Список литературы

1. Su A., Ma G., Xie M., Ji Y., Li X., Zhao L., Hu Q. Characteristic of polysaccharides from Flammulina velutipes in vitro digestion under salivary, simulated gastric and small intestinal conditions and fermentation by human gut microbiota. International Journal of Food Science and Technology, 2019, 54(6): 2277-2287.

2. Nie Y., Jin Y., Deng C., Xu L., Yu M., Yang W., Li B., Zhao R. Rheological and microstructural properties of wheat dough supplemented with Flammulina velutipes (mushroom) powder and soluble polysaccharides. CyTA-Journal of Food, 2019, 17(1): 455-462.

3. Huang L.H., Lin H.Y., Lyu Y.T., Gung C.L., Huang C.T. Development of a transgenic Flammulina velutipes oral vaccine for hepatitis B. Food Technology and Biotechnology, 2019, 57(1): 105-112.

4. Wasser S.P. Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharides. Appl. Microbiol. Biotechnol., 2002, 60: 258-274.

5. Wasser S.P., Weis A.L. Medicinal properties of substances occurring in higher basidiomycetes mushrooms: current perspectives: Review. Int. J. Med. Mushrooms, 1999, 1: 31-62.

6. Wasser S.P., Weis A.L. Therapeutic effects of substances occurring in higher Basidiomycetes mushrooms: a modern perspective. Crit. Rev. Immunol., 1999, 19(1): 65-96.

7. Jong S.C., Donovick R. Antitumor and antiviral substances from fungi. Adv. Appl. Microbiol., 1989, 34: 183-262.

8. Seow S.V., Kuo I.C., Paaventhan P., Kolatkar P.R., Chua K.Y. Crystallization and preliminary X-ray crystallographic studies on the fungal immunomodulatory protein Fve from the golden needle mushroom (Flammulina velutipes). Acta Crystallogr. D. Biol. Crystallogr., 2003, 59(8): 1487-1489.

9. Paaventhan P., Joseph J.S., Seow S.V., Vaday S., Robinson H., Chua K.Y., Kolatkar P.R. A 1.7 Å structure of Fve, a member of the new fungal immunomodulatory protein family. J. Mol. Biol., 2003, 332(2): 461-470.

10. Mahfuz S., Song H., Miao Y., Liu Z. Dietary inclusion of mushroom (Flammulina velutipes) stem waste on growth performance and immune responses in growing layer hens. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2019, 99(2): 703-710.

11. Zhao R., Hu Q., Ma G., Su A., Xie M., Li X., Chen G., Zhao L. Effects of Flammulina velutipes polysaccharide on immune response and intestinal microbiota in mice. Journal of Functional Foods, 2019, 56: 255-264.

12. Kumar A., Patel J.S., Meena V.S., Ramteke P.W. Plant growth-promoting rhizobacteria: strategies to improve abiotic stresses under sustainable agriculture. Journal of Plant Nutrition. 2019. 42(11-12): 1402- 1415.

13. Fukami J., Cerezini P., Hungria M. Azospirillum: benefits that go far beyond biological nitrogen fixation. AMB Express. 2018. 8(1): 73. 12 pp.

14. Никитина В.Е., Цивилева О.М., Лощинина Е.А. Взаимоотношения ксилотрофных базидиомицетов и почвенных азотфиксирующих бактерий рода Azospirillum // Успехи медицинской микологии. Том VII / Под общей научной редакцией акад. РАЕН Ю.В. Сергеева. М.: Национальная академия микологии, 2006. С. 293-294.

15. Tsivileva O.M., Pankratov A.N., Nikitina V.E. Extracellular protein production and morphogenesis of Lentinula edodes in submerged culture // Mycological Progress. 2010. V. 9, № 2. Р. 157-167.

16. Лощинина Е.А., Никитина В.Е., Цивилева О.М., Степанова Л.В., Пономарева Е.Г., Шелудько А.В. Морфолого-культуральные характеристики базидиомицета Lentinus edodes при совместном культивировании с бактериями рода Azospirillum // Вестник СГАУ. 2006. № 6, вып. 2. С. 24-26.

17. Лощинина Е.А., Цивилева О.М., Макаров О.Е., Никитина В.Е. Изменения углеводного и жирнокислотного состава мицелия Lentinus edodes при совместном культивировании с Azospırıllum brasılense // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. 2012. № 2 (3). С. 64-67.

18. Janusz G., Pawlik A., Sulej J., Świderska-Burek U., Jarosz-Wilkołazka A., Paszczyński A. Lignin degradation: microorganisms, enzymes involved, genomes analysis and evolution // FEMS Microbiology Reviews. 2017. V. 41, № 6. P. 941-962.

19. Купряшина М.А., Петров С.В., Пономарева Е.Г., Никитина В.Е. Лигнинолитическая активность бактерий родов Azospirillum и Niveispirillum // Микробиология. 2015. Т. 84, № 6. С. 691-696.

20. Alves M.I., Macagnan K.L., Rodrigues A.A., de Assis D.A., Torres M.M., de Oliveira P., Furlan L., Vendruscolo C.T., Moreira A.D.S. Poly (3-hydroxybutyrate) -P (3НВ): Review of production process technology. Industrial Biotechnology, 2017, 13(4): 192-208.

21. Palacios O.A., Lopez B.R., Bashan Y., de-Bashan L.E. Early Changes in Nutritional Conditions Affect Formation of Synthetic Mutualism Between Chlorella sorokiniana and the Bacterium Azospirillum brasilense. Microbial Ecology, 2019, 77(4): 980-992.

22. Naureen Z., Rehman N.U., Hussain H., Hussain J., Gilani S.A., Al Housni S.K., Mabood F., Khan A.L., Farooq S., Abbas G., Harrasi A.A. Exploring the potentials of Lysinibacillus sphaericus ZА9 for plant growth promotion and biocontrol activities against phytopathogenic fungi. Frontiers in Microbiology, 2017, 8: 1477, 11 pp.


Рецензия

Для цитирования:


Цивилева О.М., Шатерников А.Н., Никитина В.Е. ВЫРАЩИВАНИЕ ВЫСШЕГО ГРИБА FLAMMULINA VELUTIPES В ДВОЙНОЙ КУЛЬТУРЕ С AZOSPIRILLUM BRASILENSE. Актуальная биотехнология. 2019;(3):136-140. https://doi.org/10.20914/2304-4691-2019-3-136-140

Просмотров: 38


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-4691 (Print)