Preview

Topical biotechnology

Advanced search

ФУНКЦИОНАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА И ОСОБЕННОСТИ ГЕНОМА ЗАКВАСОЧНЫХ ПРОБИОТИЧЕСКИХ КУЛЬТУР ЛАКТОБАКТЕРИЙ

https://doi.org/10.20914/2304-4691-2022-1-73-77

About the Authors

О. Глазунова
ФИЦ Биотехнологии РАН
Russian Federation


К. Моисеенко
ФИЦ Биотехнологии РАН
Russian Federation


А. Бегунова
ФГАНУ Всероссийский научно-исследовательский институт молочной промышленности
Russian Federation


И. Рожкова
ФГАНУ Всероссийский научно-исследовательский институт молочной промышленности
Russian Federation


Т. Федорова
ФИЦ Биотехнологии РАН
Russian Federation


References

1. Markowiak, P. and Śliżewska, K. 2017. «Effects of probiotics, prebiotics, and synbiotics on human health». Nutrients, 9, 1021.DOI:10.3390/nu9091021.

2. Dimidi E, Cox S., Rossi M., and Whelan K. 2019. «Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease». Nutrients 11(8): 1806.DOI: 10.3390/nu11081806.

3. Cox G. and Wright G.D. 2013. «Intrinsic Antibiotic Resistance: Mechanisms, Origins, Challenges and Solutions.» Int. J. Med. Microbiol. 303(6-7): 287-92.DOI: 10.1016/j.ijmm.2013.02.009.

4. Rakhmanova A., Khan Z.A. and Shah K. 2018. «A Mini Review Fermentation and Preservation: Role of Lactic Acid Bacteria».MOJ Food Process. Technol. 6(5): 414-17.DOI: 10.15406/mojfpt.2018.06.00197.

5. Barzegari, A., Kheyrolahzadeh, K., Khatibi, S.M.H., Sharifi, S., Memar, M.Y., and Vahed, S.Z. 2020. «The Battle of Probiotics and Their Derivatives Against Biofilms». Infect. Drug Resist. 13: 659-72.DOI: 10.2147/IDR.S232982.

6. Sharma P., Tomar S.K., Goswami P., Sangwan V. and Singh R. 2014. «Antibiotic Resistance among Commercially Available Probiotics». Food Res. Int. 57: 176-95.DOI: 10.1016/j.foodres.2014.01.025

7. Kumar, S.B., Arnipalli S.R. and Ziouzenkova O. 2020. «Antibiotics in Food Chain: The Consequences for Antibiotic Resistance». Antibiotics 9(10): 688.DOI: 10.3390/antibiotics9100688.


Review

For citations:


 ,  ,  ,  ,   . Topical biotechnology. 2022;(1):73-77. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2304-4691-2022-1-73-77

Views: 42


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2304-4691 (Print)