ГИПОГЛИКЕМИЧЕСКОЕ ДЕЙСТВИЕ ПРОИЗВОДНЫХ ДИБЕНЗО[B, D] ПИРАН-6-ОНА НА МОДЕЛИ СТРЕПТОЗОТОЦИН ИНДУЦИРОВАННОГО ДИАБЕТА У КРЫС
https://doi.org/10.20914/2304-4691-2019-3-392-394
Об авторах
Н. И. КащенкоРоссия
И. В. Свиридов
Россия
Т. Г. Горностай
Россия
Список литературы
1. World Health Organization. Global Report on Diabetes; World Health Organization: Geneva, Switzerland, 2016.
2. Xiao, J., Kai, G., Yamamoto, K., Chen, X. Advance in dietary polyphenols as α-glucosidases inhibitors: A review on structure-activity relationship aspect. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2013, 53, 818-836.
3. Yuan, T., Ding, Y., Wan, C., Li, L., Xu, J., Liu, K., Slitt, A., Ferreira, D., Khan, I.A., Antidiabetic ellagitannins from pomegranate flowers: Inhibition of α-glucosidase and lipogenic gene expression. Org. Lett. 2012, 20, 5358-5361.
4. Juśkiewicz, J., Jurgonski, A., Kołodziejczyk, K., Kosmala, M., Milana, J., Zduńczyk, Z., Fotschki, B., Zary-Sikorska, E. Blood glucose lowering efficacy of strawberry extracts rich in ellagitannins with different degree of polymerization in rats. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2016, 66, 109-117.
5. Tomás-Barberán, F.A., González-Sarrías, A., García-Villalba, R., Núñez-Sánchez, M.A., Selma M.V., García-Conesa, M.T., Espín, J.C. Urolithins, the rescue of "old" metabolites to understand a "new" concept: Metabotypes as a nexus among phenolic metabolism, microbiota dysbiosis, and host health status. Mol Nutr Food Res. 2017, 61, DOI: 10.1002/mnfr.201500901.
6. Bialonska, D., Kasimsetty, S.G., Khan, S., Ferreira, D. Urolithins, intestinal microbial metabolites of Pomegranate ellagitannins, exhibit potent antioxidant activity in a cell-based assay. J Agric Food Chem. 2009, 57, 10181-10186.
7. Wu, K.K., Huan, Y. Streptozotocin-induced diabetic models in mice and rats. Curr Protoc Pharmacol. 2008, Chapter 5, Unit 5.47.
Рецензия
Для цитирования:
Кащенко Н.И., Свиридов И.В., Горностай Т.Г. ГИПОГЛИКЕМИЧЕСКОЕ ДЕЙСТВИЕ ПРОИЗВОДНЫХ ДИБЕНЗО[B, D] ПИРАН-6-ОНА НА МОДЕЛИ СТРЕПТОЗОТОЦИН ИНДУЦИРОВАННОГО ДИАБЕТА У КРЫС. Актуальная биотехнология. 2019;(3):392-394. https://doi.org/10.20914/2304-4691-2019-3-392-394