СПЕЦИАЛИЗИРОВАННЫЙ ПИЩЕВОЙ ПРОДУКТ ГИПОХОЛЕСТЕРИНЕМИЧЕСКОГО И ГИПОГЛИКЕМИЧЕСКОГО ДЕЙСТВИЯ
https://doi.org/10.20914/2304-4691-2019-3-169-173
About the Authors
В. ВоробьеваRussian Federation
В. Мазо
Russian Federation
И. Воробьева
Russian Federation
С. Зорин
Russian Federation
References
1. Рекомендации по ведению больных с метаболическим синдромом. Клинические рекомендации. М. 2013. 43 с.
2. Диагностика, лечение, профилактика ожирения и ассоциированных с ним заболеваний (национальные клинические рекомендации) С. Петербург. 2017. 164 с.
3. Погожева А.В. Применение природных фитоэстрогенов для коррекции нарушений липидного обмена // Кардиология. 2011. № 5.С. 75-80.
4. Field, CJ, Johnson, I and Pratt, VC. Glutamine and arginine: immunonutrients for improved health. Med. Sci in Sports Exerc. 2000; 32(7) Suppl: S377-S388
5. Hodson L., Skeaff C.M., Chisholm W.A. The effect of replacing dietary saturated fat with polyunsaturated or monounsaturated fat on plasma lipids in free-living young adults // Eur. J. Clin. Nutr. 2001. V. 55. No 10. P. 908-915.
6. Abel S., Schuhr I., Gelderblom W.A. The antioxidant potential of oleic acid and effect on cell survival in carcinogenesis // ISSFAL, 2010. P. 141.
7. Yokoyama J., Someya Y., Yoshihara R. et al. Effects of high-monounsaturated fatty acid enteral formula versus high-carbohydrate enteral formula on plasma glucose concentration and insulin secretion in healthy individuals and diabetic patients // J. Int. Med. Res. 2008. V. 36. No 1. P. 137-146.
8. Ершов А.А. Влияние омега-3 полиненасыщенных жирных кислот на дислипидемию и гемостаз у больных ишемическои болезнью сердца и метаболическим синдромом: Автореф дис. канд. мед. наук. М., 2007.
9. Тутельян В.А., Байгарин Е.К., Погожева А.В. Пищевые волокна: гигиеническая характеристика и оценка эффективности. М.: СвР АРГУС. 2012. 244 с.
10. Sreekanth R, Pattabhi V, Rajan SS: Molecular basis of chromium insulin interactions. Biochem Biophys Res Commun 2008, 369:725-729.
11. Sinha S, Sen S (2014) Status of zinc and magnesium levels in type 2 diabetes mellitus and its relationship with glycemic status. Int J Diabetes Dev Ctries 34(4) : 220-223.
12. Islam MR, Attia J, Ali L, McEvoy M, Selim S, Sibbritt D, Akhter A, Akter S, Peel R, Faruque O, Mona T, Lona H, Milton AH (2016) Zinc supplementation for improving glucose handling in pre-diabetes: a double-blind randomized placebo controlled pilot study. Diabetes Res Clin Pract 115:39-46 J Physiol Sci (2018) 68:19-31.
13. Yanga HK, Leea SH, Hanc K, Kanga B, Leed SY, Yoona KH, Kwona HS, Parkf YM (2015) Lower serum zinc levels are associated with unhealthy metabolic status in normal-weight adults: the 2010 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. Diabetes Metabol 41:282-290.
14. Ranasinghe P, Pigera S, Galappatthy P, Katulanda P, Constantine GR (2015) Zinc and diabetes mellitus: understanding molecular mechanisms and clinical implications. Daru 23(1) : 44. doi : 10.1186/s40199-015-0127-4.
15. Baltaci AK, Mogulkoc R (2012) Leptin and zinc relation: in regulation of food intake and immunity. Indian J Endocrinol Metab 16 (Suppl 3): S611-S616.
16. FAO/UNU Expert Consultation. Energy and Protein Requirements. Technical Report Series 724 // Word Health Organization, Geneva. -1985
Review
For citations:
, , , . Topical biotechnology. 2019;(3):169-173. (In Russ.) https://doi.org/10.20914/2304-4691-2019-3-169-173