РАЗРАБОТКА И ХАРАКТЕРИСТИКА КОМПЛЕКСА ИММУНОХИМИЧЕСКИХ ТЕСТ-СИСТЕМ ДЛЯ ВЫЯВЛЕНИЯ И ОЦЕНКИ СОДЕРЖАНИЯ КОМПОНЕНТОВ РАЗНОГО ВИДОВОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ В МЯСНЫХ ПРОДУКТАХ
https://doi.org/10.20914/2304-4691-2022-1-236-237
Об авторах
Е. А. ЗвереваРоссия
О. Д. Гендриксон
Россия
А. В. Жердев
Россия
Б. Б. Дзантиев
Россия
Список литературы
1. Berry, E.M. Food insecurity, social inequity, and sustainability. World Rev. Nutr. Diet. 2020, 121, 95-104.
2. Sridhar, K. Recent trends in design of healthier plant-based alternatives: nutritional profile, gastrointestinal digestion, and consumer perception. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2022.DOI: 10.1080/10408398.2022.2081666.
3. Badar, I.H. ; Chen, Q. ; Liu, H. ; Xia, X. ; Kong, B. Future trends of processed meat products concerning perceived healthiness: A review. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2021, 20(5), 4739-4778.
4. Lv, C. ; Xu, C. ; Gan, J. ; Jiang, Z. ; Wang, Y. ; Cao, X. Roles of proteins/enzymes from animal sources in food quality and function. Foods 2021, 10(9), article 1988.
5. Xie, Y. ; Ma, Y. ; Cai, L. ; Jiang, S. ; Li, C. Reconsidering meat intake and human health: a review of current research. Mol. Nutr. Food Res. 2022, 66(9), article e2101066.
6. Regenstein, J.M.The Kosher and Halal food laws. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2003, 2(3), 111-127.
7. Shah, R. ; Schwartz, R.A. Meat allergy: a ticking time bomb. Am. J. Clin. Dermatol. 2022.DOI: 10.1007/s40257-022-00696-x.
8. Zvereva, E.A. ;et al. flow immunoassay to detect the addition of beef, pork, lamb, and horse muscles in raw meat mixtures and finished meat products. Foods 2020, 9(11), article 1662.
9. Chen, J. ; Chen, Q. ; Huang, B. -F. ; Han, J. -L. Authentication of pork in meat mixtures usingPRM mass spectrometry of myosin peptides.RSC Adv. 2018, 8(20), 11157-11162.
10. Jiang, X. ; Wu, M. ; Dong, W. ; Rao, Q. ; Huo, H. ; Han, Q. Monoclonal antibody-based sandwich enzyme-linked immunosorbent assay for porcine hemoglobin quantification. Food Chem. 2020, 324, article 126880.
11. Tukiran, N.A. ; Ismail, A. ; Mustafa, S. ; Hamid, M. Enzyme immunoassay for the detection of porcine gelatine in edible bird's nests. Food Addit. Contam. Part A 2015, 32(7), 1023-1028.
Рецензия
Для цитирования:
Зверева Е.А., Гендриксон О.Д., Жердев А.В., Дзантиев Б.Б. РАЗРАБОТКА И ХАРАКТЕРИСТИКА КОМПЛЕКСА ИММУНОХИМИЧЕСКИХ ТЕСТ-СИСТЕМ ДЛЯ ВЫЯВЛЕНИЯ И ОЦЕНКИ СОДЕРЖАНИЯ КОМПОНЕНТОВ РАЗНОГО ВИДОВОГО ПРОИСХОЖДЕНИЯ В МЯСНЫХ ПРОДУКТАХ. Актуальная биотехнология. 2022;(1):236-237. https://doi.org/10.20914/2304-4691-2022-1-236-237