КОМПЛЕКСЫ СУКЦИНИЛИРОВАННОГО ХИТОЗАНА С ПЕПТИДАМИ СЫВОРОТОЧНЫХ БЕЛКОВ МОЛОКА
https://doi.org/10.20914/2304-4691-2021-1-74-77
Об авторах
Т. Н. ГоловачРоссия
В. П. Курченко
Россия
Р. В. Романович
Россия
М. П. Бондаренко
Россия
Е. И. Тарун
Россия
Список литературы
1. Park, Y.W. Bioactive peptides in milk and dairy products: a review / Y.W. Park, M.S. Nam // Korean J. Food Sci. Anim. Res. - 2015. - Vol. 35, № 6. - P. 831-840.
2. Milk derived bioactive peptides and their impact on human health: a review / D.P. Mohanty [et al.] // Saudi J. Biol. Sci. - 2016. - Vol. 23. - P. 577-583.
3. Bhat, M.Y. Casein proteins: structural and functional aspects / M.Y. Bhat, T.A. Dar, L.R. Singh // Milk Proteins - From Structure to Biological Properties and Health Aspects - InTech, 2016. - P. 3-18.
4. Tsabouri, S. Cow's milk allergenicity / S. Tsabouri, K. Douros, K.N. Priftis // Endocr. Metab. Immune Disord. Drug Targets. - 2014. - Vol. 14, № 1. - P. 16-26.
5. Cheese whey catalytic conversion for obtaining a bioactive hydrolysate with reduced antigenicity / A. Torkova [et al.] // Curr. Res. Nutr. Food Sci. - 2016. - Vol. 4, SI.2. - P. 182-196.
6. Drake, M.A. Sensory properties of dairy proteins / M.A. Drake, R.E. Miracle, J.M. Wright // Milk Proteins / M.A. Drake. - Academic press, 2008. - Ch. 15. - P. 429-448.
7. Sensory directed flavour analysis of off-flavour compounds in infant formula with deeply hydrolyzed milk protein and their possible sources / P. Yang [et al.] // LWT-Food Sci. Technol. - 2020. - Vol. 119. - e108861.
8. Kim, H.O. Quantitative structure-activity relationship study of bitter peptides / H.O. Kim, E.C. Lichan // J. Agric. Food Chem. - 2006. - Vol. 54. - 10102e10111.
9. Characterization of casein micelle precipitation by chitosans / S.F. Ausar [et al.] // J. Dairy Sci. - 2001. - Vol. 84, Vol. 2. - P. 361-369.
10. Influence of molecular weight of chitosan on interaction with casein / V.P. Kurchenko [et al.] // Appl. Biochem. Microbiol. - 2018. - Vol. 54, № 5. - P. 501-504.
11. Use of chitosan for selective removal of β-lactoglobulin from whey / E. Casal [et al.] // J. Dairy Sci. - 2006. - Vol. 89, № 5. - P. 1384-1389.
12. Использование хитозана для выделения β лактоглобулина из смеси белков молочной сыворотки / А.В. Бакулин [и др.] // Биотехнология. - 2011. - № 1. - С. 34-41.
13. The use of 2D NMR to study β cyclodextrin complexation and debittering of amino acids and peptides / G.A. Linde [et al.] // Food Res. Int. - 2010. - Vol. 43. - P. 187-192.
14. Ou, B. Development and validation of an improved oxygen radical absorbance capacity assay using fluorescein as the fluorescent probe / B. Ou, M. Hampsch-Woodill, R.L. Prior // J. Agric. Food Chem. - 2001. - Vol. 49, № 10. - P. 4619-4626.
Рецензия
Для цитирования:
Головач Т.Н., Курченко В.П., Романович Р.В., Бондаренко М.П., Тарун Е.И. КОМПЛЕКСЫ СУКЦИНИЛИРОВАННОГО ХИТОЗАНА С ПЕПТИДАМИ СЫВОРОТОЧНЫХ БЕЛКОВ МОЛОКА. Актуальная биотехнология. 2021;(1):74-77. https://doi.org/10.20914/2304-4691-2021-1-74-77