БАКТЕРИИ ДЛЯ ПОВЫШЕНИЯ УРОЖАЙНОСТИ СОИ
https://doi.org/10.20914/2304-4691-2021-1-61-65
Об авторах
И. Э. СмирноваРоссия
А. К. Саданов
Россия
Список литературы
1. Gaweda D., Nowak A., Haliniarz M. Yield and economic effectiveness of soybean grown under different cropping systems. International Journal of Plant Production. 2020. Vol. 14. P. 475-485. https://doi.org/10.1007/s42106-020-00098-1.
2. Wijewardana C, Reddy K.R., Bellaloui N. Soybean seed physiology, quality, and chemical composition under soil moisture stress. Food Chemistry. 2019. Vol. 278. P. 92-100. doi: 10.1016/j.foodchem. 2018.11.035.
3. Ерматова Д.Е., Рахимова Х.М., Ибрагимова С.Ю. Рост и развитие соевых бобов при комбинированном внесении азотных удобрений с инокуляцией. Молодой ученый. 2018. Т. 17(203). С. 148-150.
4. Кадырбекова Л.К. Биопрепараты в сельском хозяйстве. Аграрник Казахстана. http://abkaz.kz/biopreparaty-v-selskomxozyajstve. (опубл. 10.06.2021).
5. Pannecoucque J., Goormachtigh S., Ceusters J., Debode J. Temperature as a key factor for successful inoculation of soybean with Bradyrhizobium spp. under cool growing conditions in Belgium. Journal of Agricultural Science. 2018. Vol. 156. P. 493-503. https://doi.org/10.017/S0021859618000515.
6. Wiel C.C.M., Linden C.G., Scholten O.E. Improving phosphorus use efficiency in agriculture: opportunities for breeding. Euphytica. 2016. Vol. 207. P. 1-22. https://doi.org/10.1007/s10681-015-1572-3.
7. Ali W., Nadeem M., Ashiq W. The effects of organic and inorganic phosphorus amendments on the biochemical attributes and active microbial population of agriculture podzols following silage corn cultivation in boreal climate. Scientific Reports. 2019. Vol. 9. ID 17297. https://doi.org/10.1038/s41598-019-53906-8.
8. Sharma S.B., Sayyed R.Z., Trivedi M.H., Gobi T.A. Phosphate solubilizing microbes: sustainable approach for managing phosphorus deficiency in agricultural soils. Springerplus. 2013. Vol. 2. P. 587-591. doi: 10.1186/2193-1801-2-587.
9. Alori E.T., Glick B.R., Babalola O.O. Microbial phosphorus solubilization and its potential for use in sustainable agriculture. Frontiers Microbiology. 2017. Vol. 2(8). P.971-978. https://doi.org/10.3389/fmicb.2017.00971.
10. ГОСТ 17.4.4.02-2017. Охрана Природы. Почвы. Методы отбора и подготовки проб для химического, бактериологического, гельминтологического анализа. М.: Стандартинформ, 2017. 12 с.
11. Mohamed A.E., Nessim M.G., Abou-el-Seoud I.I. Isolation and selection of highly effective phosphate solubilizing bacterial strains to promote wheat growth in Egyptian calcareous soils. Bulletin of the National Research Centre. 2019. Vol. 43. P. 203. https://doi.org/10.1186/s42269-019-0212-9.
12. Stiles W. Trace Elements in Plants. New York: Cambridge University Press, 2013, 249 p. doi:10.1017/cbo9781316530412.
13. Сеги Ю. Методы почвенной микробиологии. М.: Колос, 1983. 162 с.
14. Боровиков В.П. Популярное введение в современный анализ данных в системе STATISTICA. М.: Stat Soft, 2013. 268 с.
Рецензия
Для цитирования:
Смирнова И.Э., Саданов А.К. БАКТЕРИИ ДЛЯ ПОВЫШЕНИЯ УРОЖАЙНОСТИ СОИ. Актуальная биотехнология. 2021;(1):61-65. https://doi.org/10.20914/2304-4691-2021-1-61-65